diriku yang termotivasi!

January, 21, 2008 at UTC0901UTC p20083731UTC21: | Posted in myDiary... | Leave a comment
Tags:


aku baru selesai exam sbnrnya… semester ganjil 2007…hrp2 ini my last sem..Bondaku (kebiasaan panggilan org Padang, Sumatera) dan dah kerapkali tny blh ke abis 2008 ni?Ya Allah…kumohon kekuatan drMU…ingin sekali aku membahagiakan ortuku (ortu – org tua)..mg2 dengan kekuatan yg DIKAU kurniakan aku mmpu selesaikan S 1 (ijazah) di bumi penuh ilmu ini…bumi jutaan pesantren dan para kiyai2…bakal jd wisudawati (calon konvo) tahun 2008 ini…itu jnjiku pada Bonda…

abis exam, aku xde kerje sgt…cuma uruskan hal2 berkaitan skripsi (tesis utk ijazah)..judul dh diterima, tggal lagi nk jumpa kajur (ketua jurusan) utk mnta pembimbing…mg2 ada jln utkku n teman2 utk cpt slesaikan skripsi…Aamiin.. adik Wani, nurul, naza, kok na, mariah n fizah…mg kita wisuda bareng ya…

sjk dh xstudy ni, jd boring jg..padahal byk buku2 yg boleh baca…baru je beli bbrapa buku waktu bazar di fathullah…x mula pun lg..tp sbnrnya aku ada crita yg lebih pntg tuk dicoretkan disini…

semalam, kami gi umah teman2 kidu yg lain..ziarah n skalian nk jmpa kak Saidah..dh lama dengar nama jer..alhamdulillah smlm dpt smpai ke sana n kenalan…xlupa yg pegi sama kau tu adik n qoqom..shbt cntiq..dr jawa timur…emang udah lama kenal ma dia n qta tu udah dekat..jd semalam bw dia jmpa kakak tu, senang dia..kami jg senang leh jmpa kakak tu..

apa tidaknyer…terlalu byk cerita, pengalaman, kisah hidup, kesempatan yg dia critakan kt kami, wp lam bbrapa jam je sembang ngn dia..rasa mcm nk record jer..dia seorang ibu 2 anak, sggup tggalkan suami demi ilmu..padahal dia dah keje, kt Japim…nk smbung blajar tuk naik pgkt yg lebih tnggi..kerana ilmu semua bisa jadi…

kak saidah crita mcmn dia blh ada smgt balik tuk smbung ngaji ke pringkat skrg (master)… dengar crita dia yg dpt kuasai byk bahasa (english n arabic of course, chinese n france), aku jali jeles…termotivasi nk belajar lain..aku akn lebih gigih tuk tmbh ilmu bhs…kata kak saidah, dgn bhs kalau kita kemana2 pun, org pandang. dgn bhs kita kan dpt kuasai ilmu n wang. dgn bhs juga kita xkan rendah.

sblm balik, kak saidah luahkan satu bnda…katanya, dia kagum dgn adik2 yg dtg ke sini, cari ilmu dgn duit makayah…kanapa?krn dia kata itu lebih buatkan kita lebih mnhargai ilmu n apa yg kita nk cari…itu lebih buatkan kita hebat…terharu kami dgr…smgt dr kak saidah tu aku simpan di lubuk hatiku…malah dia mmg benar2 beri motovasi kt kami…aku, adik n qoqom jd termotivasi n berkobar2 nk cpt abis S1 ni…innaLlaha ma’as sobiriin

alhamdulillah wa syukru lillah…ats segala nikmat n hikmah di sebalik ssuatu…

coretanku: as-salam, senin, 12.30 WIB

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: